Tisser du nok?
Tisser (og drikker) du for lidt?
- og hvad betyder det bl.a. for din bækkenbund?
Det er godt at drikke vand. Det ved vi godt.
Ikke desto mindre, er der en vildt svær vane for rigtig mange af os at holde fast i, regelmæssigt.
Det er mere reglen, end undtagelsen, at når vi øger væskeindtag hos vores deltagere, så lindres:
- kroniske smerter
- cravings
- væskeophobninger
- osteklokke fornemmelse
- koncentrationsbesvær
- forstoppelse
- for højt eller for lavt blodtryk
Hvorfor gør vi så det ikke bare????
Drikker mere vand?
Her kommer 4 hyppige årsager.
#1 “Jeg gider ikke tisse så ofte!”
Det er meget normalt at begynde at tisse mere, når man begynder at drikke mere.
De fleste oplever for første gang i lang tid at kunne tisse NOK.
Hvor ofte er det egentlig normalt at tisse?
Ca 5-8 gange om dagen.
Så det kan godt føles, som om du begynder at tisse “for meget”, når du begynder at drikke mere væske - men hvis du går fra 2 gange dagligt til 5-8 gange dagligt, så er det altså et tegn på, at du endelig er begyndt at få tilstrækkeligt til, at dine nyrer kan begynde at rense blodet for affaldsstoffer, giftstoffer, lægemidler osv - og lede dem ud via urinen.
#2 “Jamen jeg har ikke tid til at tisse så ofte - selvom det er normalt!”
Når toiletbesøg bliver upraktisk, fordi vi ikke har tid / overskud til at holde den pause, som egentlig ikke tjener nogen formål… så er det ikke blot “væskebalance”, men også “selvomsorg” vanen vi skal ind og kigge på (det fortjener en mail for sig selv, så den tager vi senere).
Men for hver gang du overhører dette helt basale behov, så træner du din hjerne i at blive endnu bedre til at overhøre det.
Din krop tilpasser sig så godt den kan, men det kan være uhensigtsmæssigt på den lange bane:
- at have konstant spænding i bækkenbunden
- ikke at kunne mærke trang til vandladning før det er for sent
- ikke at kunne styre lukkemusklen ordentligt
- ikke at kunne komme helt af med vandet, når du endelig tisser.
Det hele er udtryk for forvirring i signalerne til og fra din blære og bækkenbund. Hjernen har svært ved at forudsige og vurdere, hvilke muskler der skal aktiveres eller hæmmes på hvilket tidspunkt. Den automatiserede styring af blæren og bækkenbunden bliver de-synkroniseret i forhold til tissetrangen.
Mangelfuld styring af bækkenbundsmuskulaturen vil forhindre din hjerne i at stabilisere rygsøjlen optimalt, hvilket kræver ekstra energi. Det kan betyde, at din hjerne lettere iværksætter smertesignaler eller spændinger ved bevægelse.
Hvis udsigten til livslangt forbrug af Tena, hyppige blærebetændelser og underlivssmerter ikke virker tillokkende på dig, så læs endelig videre.
Test, hvordan står det til med din tissetrang?
Kryds af, hvilket af de 4 punkter passer bedst på dig:
- Jeg tisser 5-8 gange om dagen. Jeg mærker tydeligt, når jeg skal tisse, og har let ved at tømme blæren helt hver gang.
- Jeg føler tit trang til at tisse, men tisser ikke så meget ad gangen eller har svært ved at tømme blæren helt.
- Jeg kan ikke mærke tissetrang og kan næsten holde mig hele dagen. Jeg har ufrivillig vandladning ved anstrengelse som hop, nys og løb
- Jeg tisser ofte eller meget sjældent og har tit smerter eller svie ved vandladning. Jeg har tendens til blærebetændelse. Jeg oplever ufrivillig vandladning, også når jeg forholder mig i ro eller ved almindelig gang.
Når din tissetrang er velreguleret, mærker du tydeligt dit behov for at komme af med urin, og du slipper let vandet og føler dig tømt i blæren bagefter (ønskescenariet er pkt. 1).
Jo mere du er kommet ud af sync, des mere vil du bevæge dig ned mod pkt. 4 - og des mere vil der være brug for at arbejde med bl.a.:
- genoptræning af din interoception (evnen til præcist at fortolke kroppens indre signaler og mærke dine ægte behov)
- styring af bækkenbundsmuskulaturen (i forskellige positioner)
- gradvis regulering af væskebalance osv.
#3 “Jamen det ryger altså lige igennem mig, når jeg øger vandindtag”...
NEJ.
Det ryger ikke lige igennem dig.
Altså, der skal jo i princippet lige så meget ud, som der kommer ind.
Men der sker rigtig meget undervejs i den proces. Fx:
Her er hvad, der sker, når du drikker vand:
- Alle kroppens celler har glæde af væsken der kommer ind, bl.a er cellernes energiomsætning (stofskifte) afhængig af tilstrækkeligt væske.
- Din fordøjelse har brug for at du får nok vand - hvis du er let dehydreret, vil kroppen trække væsken ud af afføringen i tarmen, hvilket kan forårsage forstoppelse.
- Velfugtede slimhinder sænker risikoen for luftvejsinfektioner.
- En del af væsken du indtager anvendes til at holde blodets konsistens passende, således at blodtrykket kan holdes normalt og hjertet ikke skal på overarbejde. Hvis du f.eks. træner mens du er dehydreret, vil din puls være 10-20 slag højere, ved den samme grad af anstrengelse.
- Dine nyrer er afhængige af tilstrækkeligt væske for at filtrere blodet for affaldsstoffer, giftstoffer, lægemidler osv - og lede dem ud via urinen.
Kort sagt, sørger du for at drikke regelmæssigt, og nok i løbet af dagen, vil din krop konstant have adgang til friskt vand.
Husk på, at det du drikker nu, er først tilgængeligt for kroppens celler langt senere.
Så det er IKKE det samme væske, der ryger ud af dig, når du tisser!
Det ER dog vigtigt, at du gradvist vænner kroppen til at tilpasse optaget af vand, uden at lægge pres på dine nyrer eller din blære - så lad være med at gå fra ½ til 2 liter vand om dagen fra den ene dag til den anden!
#4 “Jeg har svært ved at mærke tørst”
Din evne til at mærke og reagere på tørst (og sult) fortæller om, hvor præcist din indre sansning er kalibreret. Hvis kropsbevidsthedssansen er understimuleret, kan du opleve, at du ikke mærker sult eller tørst.
Når man ikke drikker nok, falder mængden af væske i kroppen, hvilket gør at kroppens celler afgiver væske til rummet imellem cellerne. Ændringen i den osmotiske balance (forholdet mellem væske i og omkring celler) opfanges af nerveceller som sender signal til hjernen som øger tørsten.
Hvis man i en periode har været let dehydreret, vil det påvirke ens evne til at føle tørst. Derfor kan det kræve en periode med et forhøjet vandindtag i forhold til den oplevede tørst. På den måde opreguleres det følte behov for vand, så du får opfyldt det reelle behov for vand. Jo ældre man er, desto mere udpræget vil dette være.
Grunden til, at vi i høj grad lægger vægt på vand frem for andre drikke (sodavand, te osv.), når vi arbejder med VÆSKEBALANCE vanen i En Stærk Sag, er at de mange smagsforstærkere i nogen grad forvirrer kroppens naturlige mekanismer for tørst og tissetrang.
Ofte ses en nedjusteret tørst hos mennesker som primært drikker andet end vand.
I de tilfælde arbejder vi med at genoptræne sansningen i mund, tunge, svælg - og opdage, hvad tilsyneladende ubevidste valg (som hvis man fx kun lyst til at drikke vand med bobler i) kunne være tegn på (fx understimuleret vagusnerve).
Nu går der helt detektiv i den.
Men det er for at vise, at en forholdsvis simpel vane kan have flere nuancer, som kan have afledt betydning for andre funktioner i kroppen - og at det kan betale sig at have en helhedsorienteret, kombineret tilgang til det.
Vigtigt:
Målet med vanen er IKKE, at du skal drikke X antal liter vand om dagen.
Målet er, at du lærer at mærke din tørst og din tissetrang og bliver bedre til at regulere væskebalancen (så du hverken går let dehydreret rundt - eller hober for meget væske op) og styre din bækkenbundsmuskulatur.
Målet er, at DU føler dig mentalt klar og fysisk veltilpas.
Det betyder, at måden hvorpå du vil gå til væskebalance vanen på En Stærk Sag, er individuel for DIG - og derfor står hele teamet klar til at hjælpe dig finde netop den kombination af få, allervigtigste knapper, som DU vil have gavn af at skrue på.
VÆSKEBALANCEN er blot 1 af de 12 grundlæggende “big rock” vaner vi arbejder med på vores 1-årige Uimodståelig forløb.
Det er grundlæggende vaner, som støtter op om din naturlige evne til at opretholde balance og trivsel, fysisk og mentalt.
Ved første øjekast kan de virke banale, ikke desto mindre er det fundamentet som usynligt skrider hos de fleste af os, når hverdagen bliver travl - og derfor er der en række kropslige funktioner der kommer ud af sync.
Aha-oplevelser står i kø, når du opdager, hvor lidt du behøver at skrue på for at få den tilsyneladende "umulige krop" til at samarbejde - uden at skulle lede efter næste ny avanceret regime.
Kom med i klubben!
Du lærer at styrketræne hjemme, så du får synlige resultater med blot 1 time om ugen. Teknisk sikkert, effektivt og uden skader - med skyhøj efterforbrænding.
Jeg giver dig mine bedste strategier til et hverdagsvenligt og bæredygtigt træningsflow, som bliver ved med at skabe fremgang og synlige resultater for dig – uden at du nogensinde skal træne til udmattelse.
SE MERE OM MEDLEMSKLUBBEN HER →
Se også flere videoer med øvelser, viden og tips på min YouTube kanal.
0 kommentarer
Skriv en kommentar