Løb med omtanke, del 2

3 grunde til at hoppe af løbebåndet

(og crosstraineren, stepmaskinen og en meget mystisk arc trainer, som findes i nogle fitnesscentre, og som af en eller anden underlig årsag tvinger én til at gå pasgang (!!!)), og komme udenfor.

  1. Løbebåndet forvirrer din hjerne. Der sker en uoverensstemmelse mellem de signaler, som hhv. din krop, dit syn og dit balanceorgan, sender til hjernen - også kaldet en “sensory mismatch”. For det første, så er det underlaget der bevæger sig under dig, frem for at du skal bære din egen krop fremad - så hele løbestilen ændrer sig (hvad kan så bruge en løbestilsanalyse i en skoforretning til?). For det andet, så giver det ingen mening for hjernen, at din krop bevæger sig, men du ser samme billede foran dig, som om du stod stille. Især hvis du er en seriøs atlet - BEGRÆNS tiden du bruger på løbebåndet til et minimum, overførbarheden til bevægelse på fast grund er nemlig minimal. Samme gælder det meste af træningen på ustabilt underlag.
  2. Det svækker din bagside. Netop fordi der ikke er krav til, at du skal bære din egen krop fremad, holder dine balder og baglår gradvist op med at gøre deres arbejde og bliver svagere (samtidigt med, at ubalancen mellem forsiden og bagsiden øger sandsynligheden for knæskader). Det er grunden til, at mange løbebåndsløbere har en flad rumpe. Og hvem har lyst til at have en flad rumpe? Ingen, vel. Vi har lyst til at være lykkelige ejere af rund, fast, spændstig ende, og det sker via sprint, hop, lunges (udfaldsskridt), squats (benbøjninger), swings - ting vi laver på hardCORE timer.
  3. På både løbebånd, crosstrainer, step maskine og arc trainer (og cykel for den sags skyld) sker der stort set ingen udstrækning i hoften, men primært bøjning i hoften. Problemet er, at vi er rigtig gode til det i forvejen, i kraft af at vi har en meget stillesiddende livsstil, og det er årsagen til det, som mange kalder “for korte hoftebøjere” (symptomet), og som jeg kalder “manglende bevægelighed i hoften” (årsagen - hvis et led er begrænset i sin bevægelighed, vil musklerne som hæfter her, ikke arbejde hensigtsmæssigt). De timer, som vi bruger i træningscentret, burde helst afhjælpe ubalancen, som hos mange giver udtryk i bl.a. lændesmerter, og ikke puste til ilden.

Hele den forvirring, som træning på bevægeligt eller ustabilt niveau forårsager kan sagtens være med til at hæmme din fremgang i både træning og fedttab. Læs mere om hvorfor i næste indslag.

Alternativer?

Hvad kan du så gøre, hvis det enten ikke er muligt at løbe udenfor, eller hvis du virkelig bare ikke synes det er sjovt at løbe?

  • Romaskinen (Concept 2 ergometeret). Et genialt redskab, som træner hele kroppen og giver dig et stærkt hjerte. Du kan få tips til korrekt teknik, samt individuelle programmer på www.concept2.co.ukwww.concept2.com kan du også få et workout of the day, afhængigt af dit humør (intervaller eller steady state), tid du har til rådighed og dit niveau.
  • Kettlebell snatches. En af de mest effektive øvelser til at booste din maksimale iltoptagelse (VO2 max) og skabe en solid efterforbrænding. Det er ikke en begynderøvelse, så sørg for at få noget professionel instruktion i udførelsen, inden du giver dig i kast med kuglen.
  • Sjipning. En gammel og super effektiv Rocky klassiker. Sjip fx. 30 sek. og tag 1 min. pause. Gentag 10 gange. Hver uge skær 10 sek. af pauseintervallerne til du rammer 30 sek. sjipning og 10 sek. pause. Du kan også øge antal sæt. Synes du, det er for nemt, prøv det her: 

  • Cirkeltræning er en fantastisk måde at få pulsen op på. Variationen i øvelserne gør, at det samlede antal gentagelser bliver fordelt over hele kroppen, frem for kun på ankler, knæ og hofter, som forebygger overbelastningsskader som mange, især nybegyndere hurtigt kan erhverve sig. Prøv fx. at køre denne cirkel igennem 3-4 gange:
20 Bench jumps (pr. side) 20 Mountain climbers (pr. ben) 20 Lie down stand ups (se videoer og øvelsesbeskrivelser nederst på siden HER)

For at finde ud af, hvilken form for træning vil være den rigtige for dig, hjælp til instruktion i øvelser og et individuelt program baseret på dine styrker og svagheder, kontakt mig på 31 16 31 20 eller velkommen@annabogdanova.dk

.

FÅ 3 ØVELSER TIL AT VÆKKE DIN KROP

Smugtræning som tænder for hjerne/muskel kontakten og får dig til at opdage muskler, du ikke vidste du havde! Med særligt fokus på mave, balder og bækkenbund 

Skærmbillede 2018-11-05 kl. 15.20.59.png. 

TILMELD DIG NYHEDSBREVET
og få link til de 3 øvelser direkte i din indbakke.

 


0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar