Findes lykken i motion? Hvor meget er nok? Sådan bygger du din træning op!
"Hvor meget bør man træne om ugen, hvis man seriøst ikke har tid og virkeligt ikke orker, for at det virker på lykkefølelsen?"
Dét spurgte Julia Lahme mig om.
Hun spurgte også: "hvorfor er det nu, at man bliver gladere af at motionere?
Kan motion virkeligt medvirke til at gøre én lykkelig?"
De sidste spørgsmål giver jeg mit bud på i sidste uges Femina artikel (som du nu også kan finde på nettet lige her)
Her på bloggen kan du få svaret på det første spørgsmål og bonus-info, som ikke kom med i artiklen: Lige præcis hvor meget er nok?
SVAR: 1-1,5 time om ugen er rigeligt!
...hvis man lægger en fokuseret indsats i sin træning.
(At stå på et løbebånd, mens man læser i et dameblad, eller snakke med sin veninde mens man sidder i en eller anden maskine, er IKKE fokuseret træning!)
- Jeg anbefaler at træne kort, men ofte - og hårdt, så pulsen når at komme op på de 10-15-20 minutter, som sådan et træningspas varer, og sådan at alle musklerne i kroppen når at blive brugt (helkropsøvelser med kettlebells er klart min favorittræning, fx. swings og get-ups) og man bliver udfordret på koordination.
- 4 gange om ugen har fx. større effekt, end 3 gange om ugen, og ved fx. PMS viser det sig at have større effekt på humøret at træne 5 gange om ugen.
- Spurt/intervaller har også en hurtigere effekt, end "derudad med samme tempo" træning.
Dét, jeg siger, er altså, at med 4x15-20 min. træning om ugen, får man alle de gavnlige humøropløftende effekter af motion med (og det er rigeligt til at komme i rigtig rigtig god form, hvis nu man også ville blive et lykkeligere menneske af at smide nogle af dellerne).
Hvorfor er det så, at jeg stadig træner i hele 60 minutter med mine 1:1 klienter og på 1200X holdene?
Det handler om, at det tager lidt tid at opbygge sin kropsbevidsthed.
De fleste kommer med 1 eller flere graviditeter i bagagen - og det betyder, at kontrol over mavemuskler, bækkenbund og balder er forringet.
Og så kræver det lidt tid at re-modellere kroppen - sætte "legoklodserne" korrekt oven på hinanden, så at sige - så kroppen er klar til at kunne håndtere den belastning, der skal til for både at få pulsen op, styrke sine muskler og sætte form på kroppen.
Før man kan træne hårdt (og fortsætte med den minimalistiske træning, der er mindre tidskrævende, på egen hånd), skal man altså lige gøre kroppen klar.
Så du bl.a. kan aktivere flest muskelfibre og undgå skader.
Typisk ser en time hos mig sådan ud:
- 10-15 minutter: ned i kroppen efter en travl dag (vejrtrækning, løsning af spændinger, afslapning af nervesystemet, bindevævsbehandling)
- 15 minutter: øge kropsbevidsthed og vække de sovende muskler (fokuseret ledbævegelighed - specifik ift de styrkeøvelser, vi skal lave senere, eller de ubalancer, der måtte rettes op i kroppen; movement preparation - aktivering af muskler vha. både manuelle teknikker og vække-bevægelser)
- 10 minutter: let teknik i styrkeøvelser, øve bevægemønstre
- 15-20 minutter: fokuseret styrketræning - typisk kun 2-3 øvelser for hele kroppen. Antal pauser og pauselængde afgøres af dagsformen - jeg ser på, hvordan koordination, motorik og musklernes fyringshastighed er)
- 5 minutter: afbalancering af kroppen - ud i verden med mere energi!
1200X Summer Edition er perfekt til dig, som lige starter ud, har skader/skavanker, ikke har trænet i lang tid - har brug for at blive taget i hånden og lære din krop at kende. Kun med bevægelser med egen krop.
Så du kan blive klar til at styrketræne med fx kettlebells - og få det fulde udbytte af den korte træningstid.
Der er 2 pladser tilbage på holdet, der starter i morgen.
0 kommentarer
Skriv en kommentar