3-retters morgenmad hos Thomas Rode

2013-10-09-10.01.03

For et par uger siden havde jeg den udsøgte fornøjelse af at blive inviteret med til et morgenmadsarrangement hjemme hos Thomas og Thilde, sammen med 12 andre damer, der alle havde en forkærlighed for god mad og sundhed til fælles.

Jeg ville have delt den uforglemmelige sanseoplevelse noget før, sammen med nogle af de meget spændende tanker, de to dejlige mennesker bød på den dag.


Men jeg blev lige fanget i en fedt-debat

...på Facebook med bl.a. Per Brændgaard, for bl.a. at forsvare smørrets ære. 

(For da Per for åben skærm anklagede DR for "dødbringende sundhedsformidling" og påpegede, at smør var usundt, og margarine var sundt.... Så måtte jeg lige byde ind med et par ting).

Nå, men debatten blev i mellemtiden (altså mellem min bogskrivning og sidste rettelser i det kommende "Balder uden buler" online program) gammel - men den allermest spændende pointe for mig er: "hvorfor diskuterer samtlige eksperter om indholdet af omega 6 vs. omega 3 i rapsolien, og INGEN diskuterer graden af forarbejdning af olierne?? Og hvad der er sket med de fedtsyrer, inden de endte i et blandingsprodukt med lang holdbarhed???")

De konkrete forklaringer kan du finde i Jacob Søndergaards saglige tråd, som stadig kører (bl.a. ifm Arlas beskrivelse af, hvordan den ihhhh så sunde rapsolie bliver fremstillet, inden den ender i Kærgården - bl.a. blæst med 230 graders varm luft i 20 min.!!!)

 


I mellemtiden vil jeg rette fokus på Thomas og Thilde og deres nok vigtigste budskab:

"Spis mad så tæt på den oprindelige tilstand som muligt!"

Dét for mig personligt er common sense (selvom eksperter med speciale i kalorietælling og sundhedsstyrelsens nye kostråd kalder det for "naturromantik" og påpeger, at alt hvad der kommer fra naturen ikke nødvendigvis er sundt).

Dét har jeg 3 ting at sige til.

1) Ja, alt er spørgsmål om mængder

2) At tro, at menneske kan out-thinke naturen er.... begrænset

3) Lyt til din krop - den har forskellige behov på forskellige tidspunkter i livet, det er helt OK at gøre noget andet, end man plejer eller, hvad andre "autoriteter" (konventionelle såvel som de mere alternative) sætter op som "det sundeste". Det sundeste for hvem? Hvornår? Hvor længe? 

Apropos pkt 3, så var det et af de vigtigste pointer, Thomas kom med (da han blev spurgt, om hvorvidt han dyrker "Intermittent fasting") :

"Jeg tror ikke på at sætte tingene i system"

Og derfor, hvis du vælger at lade dig inspirere af Thomas og Thilde og deres nyeste bog "Palæo - Stenalderkost og træning" - husk nu, at intet er skåret ud i sten.

Det vigtigste er, at du finder en måde, der virker for dig i din hverdag. Det er ikke sådan, at hvis ikke du gør det 100% på en bestemt måde, at det så kan være lige meget. Det er det ikke!  


For nogle, vil Thomas' og Thildes livsstil fremstå ekstrem.

(Kan du ikke se Thomas & Thildes træningsvideo, klik her)

"Jeg kunne aldrig drømme om at lave kropshævninger i toget!"

"Jeg kunne aldrig leve uden mit rugbrød!"

De gode nyheder er, at det behøver du ikke!

For Thomas og Thilde er det nu en livsstil, men de startede som alle andre et helt andet sted. Og de viser, hvor langt man rent faktisk kan gå for sin sundhed, skulle man ønske det eller have overskud.

Dét er, hvad rollemodeller er for - sådan at man kan se, at det er muligt at gøre det anderledes og/eller bedre.

De sætter barren lidt højere - hvilket der i den grad er brug for.

I moderne tider, hvor vi diskuterer, hvilken margarine er sundest (kan vi stave til "micromanagement"?!), mens fedme epidemien er på sit højeste (og det nye begreb: "sarcobesity" - en metabolisk tilstand, hvor man ikke blot er overvægtig; man mister samtidigt også muskelmassen!)...

Thomas og Thilde kan med rette kaldes for rollemodeller for banebrydende sundhed


Det allerførste indlæg her på bloggen bærer faktisk titlen "Banebrydende Sundhedsformidling"

Dejligt abstrakt skrevet, kan jeg grine af nu - og sjovt at se på ambitionsniveauet  ift "det menneskelige potentiale" - heldigvis kan jeg nu, noget mere nuanceret, forstå og arbejde med, at det ikke er altid man behøver at optimere, forbedre, være i proces.

Nogle gange handler det virkelig om overlevelse, om at vælge den letteste udvej. Men det er midlertidigt. For at samle kræfterne til at kunne træffe beslutninger, der er gode for os.


Her er de 3 ting, som jeg ser, at Thomas og Thilde står for:

1. Mad som håndværk

De gamle traditioner ift tilberedningsmetoder bliver taget op.

(Bare vent, de er  nu, til deres næste bog, i gang med at udvikle opskrifter på lækre fermenterede retter som fremmer sundheden i vores tarmsystem og dermed hele vores immunforsvar - retter som fx surkål (mmmm, det elsker jeg af hele mit ukrainsk-russiske hjerte!)

Retterne i den nye Palæo bog er... hvordan skal jeg beskrive det... 3 dimensionelle!


Altså, er det ikke 5-10 ingredienser, der bare er blevet smækket sammen (hvilket der ikke er noget galt med, det kan smage fantastisk og smart, når det skal gå stærkt).

I alle retterne er der en god dybde af smag - råvarerne, der har fået lov til at interagere, afgive smag. Stå lidt og trække endnu mere smag ud.

Jo, det kræver forberedelse (stille noget på komfuret eller i marinade om morgenen eller dagen i forvejen). Og det leder så hen i mod næste punkt...


2. Madlavning - som socialt samvær

Noget, som er værd at bruge tid på og samles om. Det er ok, at det tager længere tid, end 10 min.

For det er noget, som hele familien kan være med til - frem for at sidde i stuen med hver sin iPad (ikke forstået på den måde, at der ikke også kan være plads til dét).

Mad og madlavning bør være noget, der gør én glad - både fordi det er lavet af ordentlige råvarer og tilberedt med kærlighed (ok, det sidste var ikke Thomas' ord - det var noget min mor plejede at sige!)  

3. Træning som en del af vores hverdag, der ikke bør stilles spørgsmålstegn ved

Muligheden for at klare hovedet. Muligheden for at lege sammen.

Muligheden for at gøre dét, som vores krop er kodet til uanset gen-variation!

Over 90 forskellige gener bliver påvirket af bevægelse!

Overlevelsesprocenten hos kræftramte øges med 50%, hvis de styrketræner (relevant viden i disse "Knæk cancer" tider).

Muskelmasse er noget af det vigtigste for livslængde og -kvalitet (det producerer signalmolekyler, der kalibrerer og optimerer alle vores fysiologiske funktioner.)

Du behøver ikke gøre det på nogen bestemt måde. Du behøver ikke bruge ekstremt lang tid på det. Det behøver ikke være kedeligt og udmattende.

Løft noget tungt, spurt lidt, rul i græsset.

Lad for Guds skyld være med at gøre det kun for at forbrænde den croissant du spiste i går og af pligt.  


Jeg har kun tilbage at sige: LÆS, LÆS BOGEN "Palæo - Stenalderkost & træning"! 

(Jeg vil i mellemtiden spise noget fed fisk og omega 3 kapsler  - for med kun 6-8 gram ALA (forstadierne til de virksomme EPA og DHA, som ALA ikke nødvendigvis bliver til i din krop) pr 100 gram, fremstår rapsolien i mine øjne IKKE som den hellige omega 3 gral.)

Kom med i klubben!

Kopi af Freebie - mail banner

Du lærer at styrketræne hjemme, så du får synlige resultater med blot 1 time om ugen. Teknisk sikkert, effektivt og uden skader - med skyhøj efterforbrænding.

Jeg giver dig mine bedste strategier til et hverdagsvenligt og bæredygtigt træningsflow, som bliver ved med at skabe fremgang og synlige resultater for dig – uden at du nogensinde skal træne til udmattelse.


SE MERE OM MEDLEMSKLUBBEN HER  →


Se også flere videoer med øvelser, viden og tips på min YouTube kanal.

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar