Ugens Stærke Kvinde - Winnie Kikkenborg: "Jeg har færre smerter, når jeg træner"

I samarbejde med journalist Sofie Winther Askgaard fortsætter vi interview-rækken, som bringer dig tættere på Ugens Stærke Kvinde, som vi er inspirerede og stolte af. Det er kvinder, der lige i øjeblikket er i gang med 1-års coaching forløb i hænderne på mig og mine træningsspecialister.

Der sker mange op- og nedture på 1-år - og der er en kæmpe læring i at komme ud af en tangent (det sker for alle!) og så komme tilbage på sporet igen.  Dette er årsagen til, at vi i teamet netop har valgt at forpligte os i et helt år med 460 modige kvinder, på godt og ondt. For at hjælpe de gode vaner med at sætte sig på rygraden, også når hverdagen bliver presset.

Og de erfaringer, læringer, små og store milepæle har jeg af nogle enkelte deltagere fået lov til løbende at dele herinde - som øjebliksbilleder af den ongoing proces.

I dag møder du Winnie, som har kæmpet forgæves med kroniske smerter de seneste 14 år - men langt om længe begyndte at kunne knække koden og skrue ned for sin smertestillende medicin.

***

Winnie Kikkenborg har tidligere været det, hun selv kalder en 'løbetosse', der trænede alt for meget. Hun har både en maraton og tre-fire halvmaraton bag sig. Men for 14 år siden fik hun et piskesmæld, og for 5 år siden fik hun en diskusprolaps. Lægerne mente, at Winnie kunne træne smerterne væk, men sådan gik det desværre ikke.

"Jeg var ung og i god form, jeg havde gode odds. Men selv efter en operation i lænden blev det aldrig godt, og jeg havde faktisk opgivet håbet om at træne igen. Så var det dog, at jeg stødte på Annas programmer, og jeg blev nysgerrig, fordi hun ved en masse om skadede kroppe, så der var en chance for, at jeg kunne være med," fortæller Winnie.

"Jeg fandt ud af, at det handlede meget om at lytte til sin krop, og det har jeg aldrig været vant til. Før bestemte mit hoved, hvornår jeg skulle træne, mens jeg nu har forstået, at der er dage, hvor jeg skal nøjes med fx flows, hvis min krop siger det," fortæller Winnie, der valgte at starte på Annas træning i maj for at blive endnu klogere på sin krop i forhold til rygsmerterne. Og det må man sige, at Winnie allerede er blevet.

Hun har fx opdaget, at hun har rygmuskler, selvom hun ikke troede, at de eksisterede. En dag under træningen kunne hun pludselig mærke den muskel, Anna ofte taler om, og hun blev så begejstret, at hun næsten ringede til Anna for at juble.

"Før interesserede jeg mig ikke meget for kvaliteten af træningen, men mere kvantiteten. Jeg var vant til at træne meget. Nu har jeg fokus på at lave øvelserne korrekt, og jeg har besluttet mig for at lægge flere videoer op i gruppen, selvom det er grænseoverskridende. Første gang fik jeg et råd om at nedskalere øvelsen, og jeg var lidt øv over det, men det virkede jo!", siger Winnie, der skrev i et spørgeskema fra sin coach, at hun stadig tager stærke smertestillende piller for sin ryg.

"Men," slutter Winnie, "hvad man ikke kunne se i spørgeskemaet var, at jeg tager 150 gram mindre smertestillende nu end tidligere. Og nogle dage kan jeg faktisk udskyde den vanlige smertestillende dosis et par timer – de dage bliver der flere og flere af, så længe jeg træner."


BAGOM Winnie Kikkenborg, 41 år, pædagog i fleksjob. Gift og mor til to piger på 13 og 15 år. Bor i Brørup. Har trænet tre om gange 21 dage til en Sprød(ere) Silhuet og Skyhøj Forbrænding, startede på Uimodståelig i 2016.


WINNIES BEDSTE RÅD

Lyt til din krop, både når det gælder kost og træning. I stedet for bare at træne løs, fordi hovedet siger, du skal, skal du mærke efter i din krop, hvad den kan klare.

***

Dette interview blev faktisk lavet i september 2016. Men min barsel kom i vejen, så jeg fik ikke publiceret interviewet da.

Derfor har vi spurgt Winnie, om hun ikke - nu i dag - kunne opdatere os på historien.


Update, januar 2017:

"Jeg tager stadigvæk mindre medicin. Flere har også spurgt mig om jeg har færre smerter, da de syntes, at de kan se det på mig.

Jeg arbejder hårdt på at få bedre kropsbevidsthed i særdeleshed til min lænd – det gør jeg i samarbejde med Mette Marie (red., Uimodståelig coach). Vi er ofte i dialog om de forskellige øvelser. Jeg sender (mange) videoer til hende og får feedback. Jeg kan fx når jeg laver øvelsen (opvarmning) med halebenet rent faktisk få fat halebenet uden, at det er hele min lænd der bevæger sig – så der er bedre kontakt nu. Mine goblet squat er også blevet meget bedre- har også her fået ”fat” i lændesvajet. Jeg er blevet bedre til at lytte til min krop, der er nogle gange at træningen ikke lige er på de planlagte dage, hvis jeg kan mærke at kroppen ikke er til det.

Jeg arbejder også en del med at spise nok og det rigtig, og ingen tvivl om, at det hele spiller sammen og betyder noget for mine smerter."  

KOMMENTAR FRA WINNIES COACH:

"Winnie har været meget opsat på at få fat i den korrekte teknik, få mere kontakt til sine muskler og forbedre sin koordination under øvelserne. Hun har arbejdet omhyggeligt med at forbedre kvaliteten i bevægelserne og har i den forbindelse flittigt optaget videoer af sin træning og delt dem med mig.  

Træningsvideoerne er et fantastisk redskab til at kunne give meget konkret feedback og følge fremgangen over tid. Deltagerne får hjælp til, hvad de med fordel kan have mere fokus på under en øvelse, og vi kan give støtteøvelser, der styrker kontakten til det relevante område eller den refleksive stabilitet i resten af kroppen som en forudsætning for bevægelsen. Når en deltager bliver frustreret over det, der er svært og kan få lyst til at opgive, er det vigtigt at hjælpe med at pege på den fremgang, der er. Det gør det lettere at fastholde motivationen og glæden ved træningen. Her er det også vigtigt at lære at træne på dagsformen og øve sig i at skelne imellem almindelig dovenskab og behov for hvile.

Sommetider skal man skifte øvelse i en periode for at styrke det bevægemønster, der skal til for at mestre en anden øvelse. Winnie har fx trænet mange dødløft, hvor hun har lært at stabilisere sin ryg og arbejde fra hofteleddet, så hun i dag kan lave swings smertefrit og effektivt.

Sideløbende med den fysiske træning har Winnie øget sit indtag af rigtig mad, som hun kunne bygge muskler af. Samtidig har hun reduceret sit indtag af sukker, som sommetider kom til at stå i stedet for rigtig mad. Dette har også gavnet hendes generelle smerteniveau."

Du finder flere øvelser på vores youtube-kanal.  


KOMMENTAR FRA ANNA

Det kan være svært i denne øjebliksberetning at få øje på, hvor mange planer vi i vores tværfaglige team faktisk arbejder på, for at reducere omfanget af kroniske smerter markant.

Der er nemlig ikke én ting, der har indflydelse på en bestemt form for smerte. Det er nærmere, når det samlede bæger flyder over, at smerterne dukker op/flytter sig/ændrer karakter. 


Har du brug for vores hjælp - tjek 1-års forløbet En Stærk Sag ud her. 


Kom med i klubben!

Kopi af Freebie - mail banner

Du lærer at styrketræne hjemme, så du får synlige resultater med blot 1 time om ugen. Teknisk sikkert, effektivt og uden skader - med skyhøj efterforbrænding.

Jeg giver dig mine bedste strategier til et hverdagsvenligt og bæredygtigt træningsflow, som bliver ved med at skabe fremgang og synlige resultater for dig – uden at du nogensinde skal træne til udmattelse.


SE MERE OM MEDLEMSKLUBBEN HER  →


Se også flere videoer med øvelser, viden og tips på min YouTube kanal.

1 kommentar

Kirsten Nørgaard
 

Jeg har egentlig ikke nogen kommentarer uden at jeg tror at man kan træne mange ting og at det er gode ting man kan læse  på dine hjemmesider Jeg ville dog .spørge om du/I har erfaringer med perifer neuropati og hvad der er godt for det (jeg har ikke sukkersyge, alkoholproblemer mm. )Ved ikke hvor det stammer fra men jeg ville så gerne have gode øvelser til min hverdag 

(måske ikke det rigtige sted at spørge ?)

venlig hilsen

kirsten nørgaard

Læs mere
Læs mindre

Skriv en kommentar