[Vind 2 behandlinger hos osteopat] Ondt i lænden - her er en ofte overset årsag
Hjælp dig selv - og send Nikolaj på hans livs rejse.
Min dygtige kollega, fysioterapeut og osteopat Nikolaj Kaufmann, har fortalt mig om sin tilmelding til Fjällräven Polar ekspedition, med hundeslæde og det hele. Med andre ord, hans livs rejse.
Han kommer med, hvis han samler stemmer nok til at lande på 1. Pladsen i DK (det betyder han skal samle ca 2.000 stemmer på de næste 10 dage) - og jeg tænkte, at jeg ville hjælpe ham.
Jeg beder dermed også om din hjælp!
Men - jeg kunne ikke drømme om at bede dig om din stemme, hvis ikke jeg også kunne give noget igen.
Derfor har jeg bedt Nikolaj udlodde 2 behandlingsforløb à 2 sessioner hver OG dele noget af sin viden om top 2 problematikker, som han ser og afhjælper hos sine klienter.
Sådan deltager du i lodtrækningen om ét af de to osteopati behandlingsforløb på 2 sessioner:
-
Skriv en kommentar herunder, hvorfor du - eller én du kender - har brug for at vinde forløbet
-
STEM PÅ NIKOLAJ HER (senest 14. december) - og send ham afsted på hans livs rejse!
Og nu, et indblik i #1 problematik, som Nikolaj - som har 10+ års erfaring fra privat praksis og har behandlet og uddannet over 10.000 patienter, personlige trænere og andre fysioterapeuter - hyppigst møder i sin klinik.
Lændesmerter, det glemte haleben og den overraskende behandlingsteknik, du skal kende til.
Jeg giver ordet til Nikolaj:
"En af de ting, jeg ofte bliver konfronteret med i klinikken, er lændesmerter. Det er den mest hyppige form for smerter, vi ser i den private sektor.
Årsager til rygsmerter kan være mange, rigtigt mange.
Derfor er der aldrig en unik tilgang til smerter i lænden. Der findes simpelthen ikke ”pillen, der bare virker”, heller ikke inden for den manuelle terapi, træningsterapi eller kognitiv terapi. At have ondt i livet kan give ondt i ryggen. I disse tilfælde er det simpelthen et ”overflow af input”, værende stress, ulykkelig kærlighed, et hjem i evig splittelse, frustrationer på arbejdet eller lign., der kan medføre at hjernen udsender et ”hjælp, jeg er ude af balance-signal”, som kan udmunde i ryg/nakke/hoved- eller andre smerter i kroppen.
Diskusprolapser har fået skyld for at være årsagen i mange rygsmerter, og det kan de ofte også være.
Interessant nok, peger mange studier på, at en scanning ikke altid stemmer overens med de oplevede smerter. Nogle kan have kraftige smerter, uden at en scanning viser nogle anormaliteter. Andre kan have ingen smerter, mens en scanning kan vise f.eks. en prolaps. Så en scanning er heller aldrig løsningen.
Kort og godt kan det siges, at smerten ikke nødvendigvis sidder dér, hvor problemet er opstået, men i mange tilfælde er en konsekvens af (summen af) andre ting.
I mit job som behandler og træner, er det derfor mit fornemmeste mål, at give mit bud på, hvad der er årsagen til smerten. Husk, at smerten ikke altid sidder, der hvor problemet opstår. Dette kræver en meget lang anamnese – har du tidligere skader? Har du kendte sygdomme? Hvordan har du det i livet? – og spørgsmål af dybere karakter, hvis jeg synes, at jeg kommer på sporet af noget interessant. Hertil kommer en længere udredelse med forskellige test inden for de relevante spor, jeg har opsnuset undervejs.
Anna bad mig om at fortælle om ét af de hyppigste problemer, som jeg ser i min praksis.
Jeg har valgt at rette blikket mod rygsmerter, som stammer fra halebensproblematikker efter fødsler/fald eller andre traumer.
Disse rygsmerter kan være af voldsom karakter, sidde i flere år og ofte kan man have prøvet flere forløb, endda hos gode behandlere med både massage, akupunktur, træning osv. Smerterne forsvinder måske for en stund, men kan have en tendens til at dukke op igen og igen over op til flere år.
Efter fødsel, kan halebenet brække eller blive forskubbet og blive trykket bagud.
Dette er ikke unormalt, men bliver det siddende i den bagudrettede position, man det opleves som smerter ofte i siddende position på hårdt underlag, som f.eks. en hård stol eller en smal cykelsaddel. Nogle fortæller om mindre smerter, når de læner sig fremad, alene af den grund, at trykket på halebenet forsvinder og fordeles til bagsiden af lårene i stedet for på bækkenet og halebenet.
Smerterne opleves ofte kun få gange ved halebenet, men har en intimiderende karakter lige imellem korsbenet og de nederste lændehvirvler – hvilket også er årsagen til, at de ofte mistolkes som værende lænderyg problemer. Et perfekt eksempel på, at årsagen ikke er, hvor smerterne sidder.
Det direkte tryk på halebenet kan altså give udstrålende smerter til lænden. Derudover er der en del af bækkenbundsmuskulaturen, der udspringer og tilhæfter på halebenet. Disse muskler og sener kan komme på en form for overstræk, hvorfor de kan blive udtrættet og spænde op.
Bækkenbundsmuskulaturen danner hele bunden i dit bækken og kan derved give ”skæve træk” i hele bækkenet, som kan udmunde sig i smerter i f.eks. bækkenleddet eller lænderyggen. Senerne ved siden af dit haleben kan komme på overstræk og give irritation.
Prøv f.eks. at strække din finger kraftigt bagover.
I starten er det ikke så slemt, men holder du den i lidt længere tid, bliver fingeren irriteret. Prøv engang. Det er ikke så rart, vel? Det kan forhåbentlig give en ide’ om den irritation, der kan komme i bækkenet, hvis nogle sener bliver strukket, eller bliver stramme over længere tid.
Disse halebensproblematikker er som sagt ofte overset, mistolket som rygproblemer, eller beskeden kan være, at "det må du lære at leve med”.
Jeg har med stor succes arbejdet med udspænding af bækkenbundsmuskulaturen og behandling direkte på halebenet og de omkringliggende ligamenter.
Men lige præcis halebenet, findes der kun en direkte adgang til, når alt andet er prøvet. Den rectale indgang.
Dette kan være en grænseoverskridende behandling, hvorfor man altid kan have en bisidder med og hvorfor jeg altid skal have skriftligt samtykke fra mine klienter, om at de er informeret om behandlingen og hvordan denne foregår. Den kan til tider være smertefuld i selve behandlingen, da jeg ofte ser mine klienter, når de i årevis har prøvet meget andet uden effekt. Til gengæld er oplevelsen ofte næsten øjeblikkelig lettelse i ryggen, til tider forsvinder udstråling til benene og mine klienter omtaler det som en lethed, når de forlader klinikken.
Hør Nikolaj fortælle om behandlingen her:
Nikolaj... Rectal behandling, seriously?
"Ja. Alle fysioterapeuter er autoriserede til at lave interne behandlinger.
Interne behandlinger er brugbare ved mange diagnoser, f.eks. prostata forstørrelse, halebensproblematikker, eller ved arvæv efter operationer eller stråling i underlivet.
Interne behandlinger bruges kun, hvis dette findes nødvendigt.
I bund og grund handler det om at nå nogle strukturer, som ikke kan nås udefra. Det er fuldstændig ligesom at behandle alt andet væv, det kan bare kun nås den ene vej.
Hvis folk sexificerer det, skal de være taknemmelige over, at de aldrig har haft så kraftige smerter, at de ikke har prøvet årevis af anden behandling, brugt tusindvis af kroner, for tilsidst at finde løsningen og meningen i behandlingen. Når man først ligger på briksen, kunne det ikke være mere asexuelt."
Sådan deltager du i lodtrækningen om ét af de to osteopati behandlingsforløb på 2 sessioner:
-
Skriv en kommentar herunder, hvorfor du - eller én du kender - har brug for at vinde forløbet
-
STEM PÅ NIKOLAJ HER (senest 14. december) - og send ham afsted på hans livs rejse!
Manuelle behandlinger kan ikke stå alene.
"Efter et behandlingsforløb er det en rigtig god ide’, at gennemgå kroppen for diverse kompensationer i kroppen. Et langt forløb i smerter, leder ofte til, at kroppen finder den mindst smertefulde måde at gå, sidde og stå på.
Jeg kalder det, at kroppen bygger et korthus for at holde sammen på sig selv. Når jeg så fjerner hovedårsagen til problemet, er det en rigtig god ide’ at gå i gang med træning af både ben, balder, ryg og kroppen generelt, så man kan få ny balance og stabilitet i sin hverdag.
Start gerne med Annas flows.
De kombinerer bevægelighedsøvelser for både ét og flere led samtidigt og dermed forbedrer kropsbevidsthed og led-/muskelkoordination i de områder, der ikke er så god kontakt til og føling med pga længerevarende skader/smerter/kompensationer.
Brug derefter disse øvelser i din opvarmning eller mellem øvelser i dit egentlige træningsprogram."
Her får du et par øvelser, der specifikt går på at skabe bedre bevægelighed i og kontakt til haleben og korsben, samt give dig bedre kontrol over dit bækken:
Bedre kontakt til dit haleben vil ikke blot sikre, at din krop husker sit nye "kort" efter behandlingen, så du dermed får nyere holdbar effekt, men også at du bliver i stand til at aktivere din muskler mere effektivt i din træning.
Så, spring ikke dine flows over!
I næste blog: den næst hyppigste problematik, som Nikolaj møder i sin klinik, nemlig nakke-/kæbe-/hovedpine problemer.
Sådan deltager du i lodtrækningen om ét af de to osteopati behandlingsforløb på 2 sessioner:
-
Skriv en kommentar herunder, hvorfor du - eller én du kender - har brug for at vinde forløbet
-
STEM PÅ NIKOLAJ HER (senest 14. december) - og send ham afsted på hans livs rejse!
Præmie:
Der trækkes lod om to behandlingsforløb på 2 sessioner (op til 1 time pr. behandling), værdi kr. 2200, fredag den 16. December.
(OBS: Der er ikke nødvendigvis tale om halebensbehandling - det kan være hvilken som helst problematik, som du gerne vil have hjælp til, som har generet dig i lang tid, og som du ikke har kunne få has på med træning og anden behandling).
Den første gang er en undersøgelse og inkluderer behandling. Anden gang er en gennemgang af følger efter første behandling, undersøgelse, samt videre behandling.
Præmien kan indløses fra d. 01.01.2017 frem til 01.05.2017.
Det anbefales, at man ringer op til 3 uger før forventet førstegangs behandling (Grundet juletiden er der run på klinikken indtil 1. januar - og også i tiden efter).
Behandlingerne foregår på Næstved Rygcenter, Eskadronvej 4, 4700 Næstved.
Behandlingerne er personlige, eller kan gives som sammenhængende gavekort. De to behandlinger kan ikke deles op og ses som en sammenhængende præmie. Præmien kan ikke veksles til kontanter eller andre goder på stedet. Den udøvende behandler vil være Nikolaj Kaufmann (Fys. Bsc. Ost. D.O., medlem af registrerede osteopater i DK) og ingen anden behandler på klinikken.
Læs mere om, hvad osteopati er, her.
Kom med i klubben!
Du lærer at styrketræne hjemme, så du får synlige resultater med blot 1 time om ugen. Teknisk sikkert, effektivt og uden skader - med skyhøj efterforbrænding.
Jeg giver dig mine bedste strategier til et hverdagsvenligt og bæredygtigt træningsflow, som bliver ved med at skabe fremgang og synlige resultater for dig – uden at du nogensinde skal træne til udmattelse.
SE MERE OM MEDLEMSKLUBBEN HER →
Se også flere videoer med øvelser, viden og tips på min YouTube kanal.
145 kommentarer
Skriv en kommentar