Ugens Stærke Kvinde - Ingerd: "Jeg træner mindre, men får bedre resultater – og er næsten smertefri"
I samarbejde med journalist Sofie Winther Askgaard laver vi løbende en række interviews, som bringer dig tættere på Ugens Uimodståelige, som vi er inspirerede og stolte af.
Noget af det, vi ofte hører fra deltagerne på vores forløb er, at det kan være udfordrende at geare ned og overgive sig til den træningsmængde, vi anbefaler.
Vi forstår hvorfor; der er en logisk sammenhæng mellem indsats og resultat. Men hvor mange tænker indsats i form af investeret tid og energi under træning, mener vi i teamet, at det i lige så høj grad handler om at investere tid og energi i at forstå det, der er forudsætning for de gode resultater.
I dag møder du Ingerd Astrid Søndergaard, der har oplevet kroppens taknemmelighed efter at hun har sænket farten og prioriteret at lære, hvordan hun kommer sikkert i mål.
***
Ingerd har i 20 år døjet med smerter i sin ryg, og i lange perioder måtte hun holde pause fra fysisk aktivitet. For to år siden købte hun bogen Skyhøj Forbrænding, da hun læste, at Anna, som hun selv, havde døjet med stress, og programmet skulle være blidt nok til at passe ind i en stress-rehabilitering.
"Mit mål har været at slippe af med min dårlige ryg og forstå min krop og træning bedre, men jeg syntes, jeg manglede sparring omkring min træning. Jeg havde en klar fornemmelse af, at jeg lavede nogle øvelser forkert, så jeg ville gerne snakke med nogen om træningen, og derfor meldte jeg mig til Annas træning," fortæller Ingerd, der dog var så uheldig at starte forløbet med et voldsomt hold i ryggen.
Ingerd blev henvist til Superteamets fysioterapeut Marie, som har hjulpet hende med øvelser og sparring online. Hen over sommerferien gjorde Ingerd en opdagelse.
"Mens jeg lavede de særlige øvelser og flows, som Marie havde givet mig, kunne jeg pludselig se mine skæve bevægemønstre, som udløser smerten. Så jeg har virkelig fået øjnene op for, at jeg bevæger mig forkert, og hvad jeg kan gøre anderledes. Jeg er faktisk næsten smertefri nu," fortæller Ingerd, der plejer at være særligt plaget på rejser, men efter en uge i Australien og en uge i USA kan hun konstatere, at hun har fået det bedre undervejs, fordi hun husker at lave de flows, som teamet har sammensat specifikt til hende.
Ingerd har også, akkurat som hun selv mistænkte, opdaget, at hun tidligere har lavet nogle af øvelserne forkert, hvilket nok også har bidraget til smerterne i ryggen.
"Min krop var meget stiv i venstre side, så når jeg lavede øvelser som swings og squats, hvor man bruger ben og bækkenparti, fik jeg et skævt vrid i kroppen. Nu har jeg jo så lært at løsne op for hofter, bækken og rygsøjle, så jeg kan lave øvelserne rigtigt. Jeg bruger min krop meget anderledes, og jeg har fået en bedre balance" fortæller Ingerd.
Hun var ellers i starten klar til at kaste sig ud i træningen med 120 kilometer i timen, for hun er vant til at træne mere og hårdere, og det var en udfordring for hende at geare helt ned på Uimodståeligs startniveau.
"Først tænkte jeg, at det måske var for nemt for mig, fordi jeg jo allerede havde trænet en del i forvejen. Men jeg må bare konstatere, at denne her tilgang virker. Hold da op, hvor min bagdel strutter! Jeg træner mindre og mindre hårdt end før, men jeg får meget bedre resultater – nok fordi jeg træner korrekt og mere fokuseret."
BAG OM: Ingerd Astrid Søndergaard, 40 år. Gift og mor til to børn på 6 og 9 år. Arbejder som projektdirektør. Bor i Herning. Har trænet Annas programmer i to år, startede 1-års coaching forløbet Uimodståelig i maj 2016.
INGERDS BEDSTE RÅD:
Den største udfordring for mig har været at geare ned og acceptere, at hvis det skal lykkes, er man nødt til at tage det roligt og lytte til sine coaches. Du skal ikke løbe med 120 kilometer i timen, men skrue ned til 80 og op for din tålmodighed.
KOMMENTAR FRA INGERDS COACH:
"Vi har arbejdet med at forbedre Ingerds mobilitet og stabilitet, især omkring rygsøjlen. I første omgang har det været vigtigt at få mere ro på hele hendes nervesystem, da kroniske smerter, eller smerter i det hele taget, er et signal fra hjernen om, at der er fare på færde - og altså ikke nødvendigvis et tegn på, at der er vævsskade. Faktisk er der oftest ikke en egentlig vævsskade, men hjernen opfatter en form for stimuli som "utryg" og forsøger derfor at passe på os ved at give os smerter, så vi stopper med det, der er "farligt/utrygt". Smerter er desuden kontekst-afhængige og påvirkes også af miljø og erfaringer - f.eks. får man ondt i ryggen eller hovedet den dag, ens dumme chef er på arbejde.
Vi har også arbejdet med forståelsen for, hvad der kan forårsage smerter, og det har i den forbindelse været vigtigt at gøre op med "no pain, no gain"-mentaliteten. Nogen smerte vil ofte være uundgåeligt i forbindelse med rehabilitering, men det er vigtigt at finde balancen. Derfor har vi i stedet arbejdet ud fra devisen "know pain - or no gain!"
Bevægelse er essentielt for alle kroppens systemer og processer. I tilfælde med smerter, særligt kroniske smerter (3+ mdr), skal bevægelsen være tilpasset smerterne, da det ellers kan være invaliderende for den enkelte. Vi har derfor arbejdet med øvelser inden for Ingerds smertegrænse. Vi har samtidig arbejdet med bevægelse/mobilitet andre steder end lige dér, hvor det har gjort ondt, for på den måde at vise hjernen at bevægelse er OK."
Gavnlige øvelser for Ingerd har bl.a. været:
- Krokodillevejrtrækning - bl.a. for at afslappe kroppen og stimulere det parasympatiske nervesystem (vores rest&digest-nervesystem)
- Rokkeøvelse - for rekalibrering af kroppen. Øvelsen hjælper samtidig med at stabilisere skulderparti, rygsøjle og bækken under bevægelse
Øvelserne finder du i videoen nedenfor. Du finder flere øvelser på vores youtube-kanal.
Marie mener desuden, at en stor del af Ingerds succes kan tilskrives hendes egen indsats, da det i høj grad er hendes tillid til forløbet og til Marie, der har drevet processen.
“Det fede ved Ingerd er, at hun gør noget. Hun skriver ikke bare en besked til mig om, at hun har ondt, men hun prøver først noget af selv. Det er en ret stor ting, synes jeg. Hun har under hele forløbet lyttet til mig og har handlet på det, jeg har rådet hende til. Uanset hvad, så har hun gjort noget - og det har virket. Jeg har virkelig været dybt imponeret over hendes evne til at fortsætte og komme op på hesten igen og igen."
Skulle du ikke finde lindring i disse øvelser, fortvivl ej.
...Du har måske brug for at få justeret den bane eller det tempo, som du udfører øvelserne i.
...Måske har du brug for andre øvelser.
...Måske har du brug for at arbejde med noget helt andet for at reducere kroppens samlede belastningsniveau - og dermed dulme smerterne.
Læs mere om alle de faktorer der påvirker din smerteoplevelse/-intensitet/-frekvens - og de knapper du kan skrue på - lige her: "Smerter, der vender tilbage - Dét skal du vide, og dét kan du gøre"
Kh Anna
Kom med i klubben!
Du lærer at styrketræne hjemme, så du får synlige resultater med blot 1 time om ugen. Teknisk sikkert, effektivt og uden skader - med skyhøj efterforbrænding.
Jeg giver dig mine bedste strategier til et hverdagsvenligt og bæredygtigt træningsflow, som bliver ved med at skabe fremgang og synlige resultater for dig – uden at du nogensinde skal træne til udmattelse.
SE MERE OM MEDLEMSKLUBBEN HER →
Se også flere videoer med øvelser, viden og tips på min YouTube kanal.
0 kommentarer
Skriv en kommentar