Fire oversete ting, som du skal have på plads, for at blive flyvende på løbestierne – uden at løbe ind i skader. Del 1 af 4.

F1B6BC2A-8597-4B14-9175-28FAD123B127

Måske er du overrasket over at læse et indlæg fra mig omkring løb. 

Men læs lige med her, uanset om du hader eller elsker at løbe – eller gå. 

Der er sket dét, at 9 ud af 10 gange har jeg bedt en kunde om at tage en god lang pause fra løb –  for i stedet at få styr på mobilitet, motorik og stabilitet… og lære at løfte tungt.

“Hvad er det med dig og løb, Anna? Hvorfor er du så meget imod løb?”

Bliver jeg ofte spurgt.

Men jeg har ikke noget imod løb, som mange ellers tror.

Løb virker bare meget simpelt hop-i-skoene-og-ud-af-døren, få pulsen op og brændt nogle kalorier af. Den bedste måde at komme i topform på, ik’? 

Well, min påstand er, at…


For at komme i form med løb, skal du være i form til at løbe.

Tillad mig at forklare. 

Løb er én de mere komplekse træningsformer at bevæge sig ud i. 

Det er i hvert fald ikke helt løgn, at man skal lære at kravle, før man kan gå.

Og man skal lære at gå – så marchere – og så springe – før man bør løbe.


Det når man bare ikke at skænke en tanke, når man opdager, at formen er i bund, og det kun kan gå for langsomt med at løbe den op igen. 

Problemet er bare, at for de fleste halter bevægelseskvalitet*  så meget bagefter, at man ikke får meget andet ud af løb end en træt krop, der værker – og et dyk i lysten til at bevæge sig. 

*Evnen til at bevæge sig smidigt, stabilisere sig selv, koordinere alle lemmer i bevægelse og udvikle muskelkraft. 


AnnaB_Flying_307 - kold


Jeg ser gang på gang, at 9 ud af 10 motionister 
mangler tilstrækkelig bevægelighed og led-/muskelkoordination i deres fødder, knæ og hofter til at kunne modstå de mange gentagelser og stød, som kroppen jo bliver udsat for under en løbetur.

De mangler også evnen til at bruge hele kroppen som én enhed, hvor overkrop hænger sammen med underkrop, og den kraft, man skal bruge til fremdrift, ubesværet bliver overført fra fra foden, der sætter af, på kryds af kernen og over i armsving i modsatte side af kroppen i hvert eneste skridt. 


Resultatet?

Brok fra skinneben, knæ, lænd og lyske.

Manglende motivation.
Manglende resultater.
Løbet bliver til “løbet tør”. For energi.


De fleste tror, at det er konditionen - eller mangel på den - der er skyld i, at det der løb ikke rigtigt bliver til noget. Eller at løbetiden bare ikke bliver bedre. 


Men det går lang tid, før det handler om konditionen. Først og fremmest handler det i stedet om 4 ting, som skal være på plads, inden du begynder at få kilometer i benene. 

4 ting, som til min store forundring IKKE indgår i nogen af de løbeprogrammer, som jeg er stødt på.

Dem gennemgår jeg med dig i denne og de kommende tre mails. 


#1. Du har brug for mere grundstyrke.

Lad mig stille dig et spørgsmål:

Er du stærk nok til at manøvrere din egen kropsvægt (2-4 gange kropsvægt endda, hver gang du lander) – så mange skridt ad gangen, som det bliver til, når du begiver dig ud i et løbeprogram? 

Hvis ikke, så vil hver enkelt skridt føles tuuungt – og det er jo klart, for du træner tæt på dit max, hver gang du sætter af og lander. 

 

Du får ikke særligt meget ud af kredsløbstræning, når du er slap. 

Når belastningen pr. skridt bliver så høj, så kan der forresten ikke være tale om konditionstræning. Man træner kredsløb med en belastning svarende til 30% af ens max – ikke 90%. Og med intensitet på 90%, som må siges at være en meget tung form for styrketræning, ville man aldrig træne med så mange gentagelser, som en løbetur byder på. Man ville tage 3-5 skridt og så holde en pause på 2-3 minutter!

Men dén intensitet kommer selv erfarne atleter kun op på et par gange om måneden – og ellers træner de med væsentlig lettere vægte for at kunne holde skaderne for døren. 

 

Ikke så underligt, at en motionist hurtigt løber ind i problemer efter de små 7500 skridt, som der går på 5 km, selv når det hele ikke kun er løb. 

Ingen starter et styrketræningsprogram med at lave 7500 kropshævninger, armbøjninger eller squats. Men at lande med 2-4 gange egen kropsvægt på ét ben 7500 gange giver åbenbart ikke anledning til omtanke? 

 

Giv balderne vinger.

Godt nyt er, at jo stærkere du er, des lettere vil hvert eneste skridt føles.

Når fundamentet i din træning består af (kvalitets) styrketræning med vægt på, vil du kunne fjerne nogle af de bremseklodser – og forebygge skavanker – der spænder ben for at få fart og lethed på dit løb. Du vil simpelthen få en større motor, flere hestekræfter så at sige, og det skal der også til, hvis du skal op i hastighed… eller hvis du skal holde op med at så forpustet af ingenting! 


Kroppens største og mest kraftfulde motor er dine balder, stærkt bakket op af din store rygmuskel – også kaldet “vingen” –  som er den næststørste muskelgruppe i kroppen.

“Vingen” forbinder overkrop og underkrop og sikrer bedre overførsel af den kraft, som skal drive dig fremad. Jo større og stærkere motor - des mere kraft kan du udvikle i hvert skridt, og des lettere vil hvert eneste skridt føles. 


Men… for at de store muskler får lov til at udvikle kraft, så skal du også kunne stabilisere dine led og din kerne på ét ben.

Og dét skal vi tale om i næste mail… 


Mit nye program WINGWOMAN forsyner dig med de byggeklodser, du skal bruge for at styrke ét af vores grundlæggende bevægemønstre, som man kalder for “locomotion”.

Evnen til at bevæge os fra ét sted til et andet. Evnen til at skabe fremdrift. 

Alle øvelserne er specifikt udvalgt og systematisk sammensat til at tænde for og styrke de muskelslynger, der skaber fremdrift ved at overføre kraft fra fodens afsæt, på kryds af kernen og over i armsving i modsatte side af kroppen ved hvert skridt. 

Du vil gå fra at føle, at dine ben er lavet af bly, til at du næsten svæver over jorden. Uanset, om du gerne vil kunne blive bedre til at gå eller løbe igennem livet. 


KØB PROGRAMMET HER >>>

Wing Woman produktbilleder

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar