Lær at lande, hvis du vil kunne lette. Del 4 af 4.
I de sidste tre indlæg handlede det om nødvendigheden af at bygge god grundstyrke og stabilitet – både i hele kroppen og på ét ben – og om vigtigheden at rekalibrere hjernens navigationssystem (sanseapparatet).
I dag handler om endnu en genvej til mere fart, power og lethed.
“Every takeoff is optional, every landing is mandatory”.
Det er altid valgfrit, om du vil lette – men lande, dét skal du, hvis du vil lette. Siger man i fly-verdenen.
Det er der bare ikke mange, der tænker over, når de kaster sig ud i træningsprogrammer med englehop, box jumps og løb.
(Kun dem, der allerede har købt WINGWOMAN programmet, som du altså stadig kan spare 1.000 kr. på i forsalgs-pris inden 7. Juni).
Men når fokus øjeblikkeligt bliver rettet mod at lave mange hurtige gentagelser for at få pulsen op, går man glip af en stor bid af træningsudbytte.
For når udmattelsen går op, så går træningskvaliteten ned.
Og når træningskvaliteten går ned, så får man ikke meget andet ud af træningen end følelsen af have smadret igennem.
Og det koder ikke ligefrem for en stabil lystbetonet træningsrutine - for livet.
Faktisk kan man slet ikke skabe varig læring, når man er udmattet. Eller – læringen bliver måske netop at undgå dét, man bliver udmattet af.
Der er altså en naturlig forklaring på, at du velsagtens kunne have givet den max gas under en træner, der gerne ville give dig mest træning for skillingen – men at du ikke er motiveret, når du skal forsøge på egen hånd.
Forklaringen er IKKE, at du har brug for en indpisker, ellers bliver din træning aldrig til noget.
Forklaringen er, at der ikke er sket læring af nye motoriske færdigheder, fordi du var udmattet eller trænede over evne.
Det er svært at gentage noget på egen hånd, som man ikke har lært.
Så vil du smadres igennem. Eller vil du gerne have (varige) resultater?
De to ting hænger ikke sammen.
Når jeg siger “resultater”, så mener jeg, at du oplever alt det gode, som træning kan tilbyde dig – styrke, spændstighed, energi, flere gear, ommøblering, smertelindring…
Mens du undgår skader, smerter, træthed og ulyst.
Når du prioriterer intensitet over kvalitet, så mister du både kraft og saft.
Hop og løb er gode eksempler på det. Der sker nemlig ikke en optimal kraftoverførsel fra landingen til næste afsæt, fordi kraften går tabt i selve den tunge landing – og det er hårdt for kroppen at opleve en belastning på mere, end den reelt kan håndtere, gentagne gange.
Resultatet: en træning, som har meget lille effekt, og samtidig er meget svær at restituere fra.
Og når en træning er svær at restituere fra, kommer det til udtryk ved fx… overdreven ømhed, ustyrlig sult, nul overskud, tunge ben.
Hvilket leder mig til fjerde og sidste punkt på listen over ting, som ethvert godt program, hvor løb eller hop indgår, burde indeholde:
4. Du skal lære at lette og lande.
Som et minimum skal du i hvert fald have styr på, hvordan du lander ordentligt. For, som man siger i fly-verdenen, så er ethvert takeoff (eller hop ;) ) helt valgfrit, mens landingen altid vil være obligatorisk.
For hvis du kom op, skal du også ned igen. Og hvis du gerne vil kunne komme (endnu lettere) op igen, er det ikke helt ligegyldigt, hvordan du lander.
Så i stedet for at kaste dig hurtigt og ukontrolleret ud i løb/hop, er det godt givet ud at pille bevægelsen helt fra hinanden og træne de enkelte dele - som fx at kunne lette og lande, akkurat som (jager)piloten skal have helt styr på at kunne komme op og ned, før han eller hun begynder at træne sine skills og speed i luften :)
Når du så mestrer dine hop og landinger, kan du sætte dem sammen igen og opleve en markant større lethed, spændstighed og power i hvert skridt / hop.
Hvor svært kan det lige være?
Er du helt sikkert ikke den eneste, der tænker. For at hoppe op og lande er vel noget, vi bare helt automatisk kan finde ud af, ikke?
Men det er faktisk en ret svær disciplin at kunne lette og lande, så du får mest muligt ud af det.
Du skal lære at gøre det lydløst og kontrolleret som en puma, for så vil du nemlig aktivere musklerne i foden og omkring anklen i højere grad, så du bedre kan absorbere stød ved landingen - og vil belaste dine led i mindre grad. Du vil også kunne udvikle meget mere kraft ved hvert skridt - og dermed blive mere flyvende på fødderne.
Før du sprinter ud på løbestien, bør du altså arbejde med de enkelte dele af dit løb: først langsomt og kontrolleret, til du har helt styr på bevægelserne, derefter kan du sætte hastigheden op.
Før du kan bevæge dig hurtigt, skal du nemlig bevæge dig langsomt.
Det er præcis denne form for træning af de enkelte dele af fx løb og hop, du får med mit nye program WINGWOMAN. Her øver vi nemlig – og styrker – blandt andet nogle af de vigtige færdigheder, som skal være på plads, før du overhovedet bør begynde at tænke på at løbe:
(Bliv) stå(ende)* - Gå - Marchér - Spring - Løb
*Bliv stående handler om, at du ikke mister balancen, når du fx står på et ben eller drejer dit hoved…
Så du arbejder først på IKKE at flytte dig, når du bliver påvirket af kræfter udefra – inden du lærer at flytte dig.
Evnen til at hæmme bevægelsen og bremse skal på plads, før du skal op i fart.
Programmet er bygget op af øvelser både med og uden kettlebell, og det vil ende med at give dig topfart - uanset hvilken aktivitet du elsker at dyrke. Det gør dig ganske enkelt flyveklar!
Forresten…
Når det handler om kroppen, er det ikke sikkert, at din hjerne giver dig lov til at lette, altså løfte benene fra jorden (eller i det hele taget igangsætte en hvilken som helst anden bevægelse), hvis den ikke kan forudsige, om du kan gennemføre bevægelsen uden at komme galt afsted.
Dét arbejder vi også på i WINGWOMAN, som ikke blot træner dine muskler 💪 – men også din hjerne 🧠.
Og netop derfor kan du skyde en genvej til at blive lettere, hurtigere og mere adræt og atletisk i dine bevægelser med blot 15 min. træning 3-4 gange om ugen.
WINGWOMAN kan flyve alene, men også ved siden af dit nuværende styrke- eller løbeprogram.
KØB PROGRAMMET HER >>>
0 kommentarer
Skriv en kommentar