Styrketræning af dine tarme - for bedre aktivering af kernemuskler, fordøjelse og indre sansning

831342FA-9771-4400-9170-144E4B2E228A

Hvad har du spist til morgenmad i dag? 

… og frokost og aftensmad - og alt det derimellem?

Måske har du ingenting spist - i hvert fald ikke et “ordentligt” måltid  - fordi du har haft for travlt, været stresset, haft madlede, glemt det… og måske er du først kommet i tanke om det nu!

Eller du har klaret dig igennem dagen med hurtig og let tilgængelig (men også lynhurtigt opbrugt) energi som skyr, shakes og chokolade? 

 
Det er det første spørgsmål, jeg stiller de kvinder, der spørger mig om, hvordan de får mere energi til træning, undgår hovedpine, cravings og overdrevet muskelømhed – og knækker koden til at få rykket rundt på fedt og muskler. 


Og så er mit svar i 9 ud af 10 tilfælde:

SPIS NOGET MERE MAD!

Jeg har endnu ikke mødt en kvinde, der ikke har fået transformeret sin fysik – indeni og udenpå – drastisk, da hun begyndte at spise mere mad! 

Og jeg fører billedbevis på, hvor godt det virker, længere nede i mailen – så hæng lige på hele vejen ned]


75 % af de spørgsmål, jeg får i min indbakke, handler om mad.

Rigtig mange af de kvinder, jeg taler med, er faret vild (og kørt trætte) i forskellige maddogmer – men adfærden med stadig at passe på, hvad og hvor meget de spiser sidder stadig på rygraden.

Og så kan jeg virkelig godt forstå, at det er svært at tage seriøst, når jeg kommer og siger noget så radikalt anderledes.

Mere mad???!



Men hvis du nu spiser noget mere mad, så du faktisk bliver ordentligt mæt, vil du kunne frigøre enormt meget af den mentale energi, de fleste af os bruger hver eneste dag på at finde ud af, hvad de skal spise.

Vi træffer i snit 274 beslutninger om mad dagligt!


Tænk på alt det, du ville kunne bruge den tankevirksomhed til - og hvor meget mere energi du vil have til alt det, du gerne vil kunne i din hverdag (styrketræning, for eksempel 😜).

Meeeen…

Der er også en anden rigtig god grund til at spise mere mad – som jeg næsten vil vædde med, at du ikke har tænkt over ;)

STYRKETRÆNING AF DINE TARME!

Ligesom du skal løfte tungt for at holde på eller opbygge mere muskelmasse, så har dine tarme også brug for noget tungt - noget groft, noget med struktur, noget der fylder.


Ellers får du ikke stimuleret din tunge, din gane, dine kæber – eller dine tarme. 

Hvis du lever af shakes eller franskbrød, er der slet ikke brug for dem, fordi maden er så blød og strukturløs, at den nærmest glider ned af sig selv.

Du får muligvis tilstrækkeligt med kalorier, men de mætter ikke ret længe, og formentlig vil du også opleve, at fordøjelsen begynder at brokke sig (Hej forstoppelse eller “tandpasta-mave”!).

For lidt mad og for lidt “rigtig” mad vil også understimulere din indre sansning - eller interoception, som det også hedder.

Det er hjernens evne til at kortlægge kroppens indre tilstand og registrere og handle på kroppens behov.

Den evne forringes markant, når der kommer for få sensoriske input - som fx når du spiser for lidt eller over en længere periode spiser for skånsomt med fødevarer, som dårligt har behov for at blive tygget.


Resultatet?

Du får sværere ved at mærke dig selv og de behov, som din krop rent faktisk har. 

Betragt derfor mad med gods i som styrketræning af dine tarme.

Det holder dem i gang (og toiletbesøgene regelmæssige, ja tak) og stimulerer dine organer indefra, så du ikke blot får en stærkere mavefornemmelse, men også bedre aktivering af dine kernemuskler (mave, ryg, mellemgulv og bækkenbund!)


PUHA, BARE TANKEN OM KØD, KÅL, KARTOFLER… MERE MAD….

Det kan virke overvældende, hvis du er vant til bittesmå portioner eller ikke har spist kød eller grove grøntsager i lang tid.

Det er helt normalt.

Din fordøjelse er ikke vant til det, og hvis du fx har været kødfri længe, vil kroppen have nedreguleret de enzymer, der skal bruges til at bearbejde kød - så selvfølgelig vil dine tarme ikke juble over udsigten til mere arbejde. 

Det samme gælder også andre fødevarer, som du måske har haft en længere pause fra, som fx brød, bønner og broccoli… 


Se på det som med al anden styrketræning - det handler om skalering.

Om ikke at gå fra 0 til 100 på et splitsekund.

Hvis du ikke har trænet længe, starter du jo heller ikke med at swinge en 16 kilos kettlebell.

Og hvis du har levet af primært shakes i en periode, starter du ikke med en stor steak (i hvert fald ikke uden at opleve ubehag). 


Det betyder IKKE, at tunge vægte eller fødevarer ikke er gode for dig, eller du ikke kan tåle dem.

Det betyder bare, at du skal træne dig op til dem. 

Løsningen er:

1. at introducere det gradvist.
2. at styrke din indre sansning og forbindelsen mellem hjerne og krop.


Med en styrket forbindelse mellem hjerne og krop, vil din krop bedre kunne regulere sig selv.

Du vil kunne mærke signaler fra kroppen, tolke dem og reagere på dem.

Du får bedre fordøjelse og muskelfunktion i mave og bækkenbund. 

Og din indre energitermostat, som styrer vores energiindtag og vores energiforbrug (helst uden at vi skal tænke alt for meget over det), vil komme i balance
= du slipper for at bruge umenneskelige mængder af mental energi på din mad og din vægt.

Forbindelsen mellem hjerne og krop kan du styrke gennem målrettede fysiske øvelser - præcis som jeg har sammensat til dig med det nye program RECONNECT

…der styrker din indre sansning og nænsomt aktiverer dine muskler, så din hjerne oplever, at din krop er et sikkert sted at bo i – og du får genskabt den midlertidigt afbrudte forbindelse mellem hjerne og krop.

 


Og hey… At spise mere mad kan for mange være en angstprovokerende tanke.

Det forstår jeg godt - vi får tudet ørerne fulde om kure, low carb og kulhydrat skurkene. 

Men så vil jeg lige fortælle dig om Helene, som også var bange for at tage på, hvis hun satte sit madindtag op.

Helene har primært trænet interoception (RECONNECT) og arbejdet med Spis Mere Mad kurset. 

B383916F-4B15-4B1D-98A8-03EBDCDDA07B


Og…

Helene har taget på.

Men kig lige en ekstra gang på billederne.

Ja, den er god nok, det er på højre billede, at Helene vejer mest.

Vægt er tydeligvis ikke alt!

Selv siger hun bl.a.:

“Vægten stiger pt, fordi jeg spiser temmeligt meget mere mad - og det gør mig bange og angriber selvværdet direkte!

Men… på billederne kan jeg jo godt se, at min krop bruger de nye byggesten til at lave en krop, jeg aldrig har haft før (...).

Alene det faktum, at jeg igen har appetit og kan spise mere end en kartoffel og et lille stykke kød til et måltid, er jo en kæmpe landvinding - men omvendt skaber det også bare rigtigt meget uro på 1. sal, for mine overbevisninger kredser stadig om lavkaloriekure, begrænsninger osv.”


Med Spis Mere Mad får du helt konkret hjælp fra fødevaretrapperne til at skalere langsomt op og øve dig i at spise mad med en vis tyngde og grovhed.

(Den type mad, som forresten giver dine tarmbakterier de bedst mulige betingelser og resulterer i bedre sukkerhåndtering og vægtregulering!)


Og de to programmer til sammen - RECONNECT og Spis Mere Mad - er din perfekte duo til at genskabe forbindelsen mellem hjerne og krop…

og lære at mærke, hvad din krop har brug for, også når det gælder mad og de vigtige byggesten til en velformet og velfungerende krop – samt vital og veloplagt hjerne langt op i alderen!

Kh Anna.

 



Ps. Træning af din indre sansning (interoception) er også med til at gøre dit nervesystem mere trygt, og det kan hjælpe med at reducere cravings, så du slipper for eftermiddagens angreb på slikskuffen med dårlig samvittighed til følge - til helt bevidst at kunne nyde noget lækkert med god samvittighed (især når du faktisk når at smage på det!). 

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar